terug

Iridient Developer, een RAW ontwikkelaar

Iridient developer is een programma om je RAW-bestanden te ontwikkelen, het is een programma voor Apple computers, en het verwerkt vrijwel alle RAW-bestanden.
iridient-02
Het is voor software ontwikkelaars niet eenvoudig denk ik om zich staande te houden naast een bedrijf als Adobe en enkele andere grote spelers. Een deel richt zich dan op het maken van ‘plug-ins’, uitbreidingen voor de programma’s van Adobe. Meestal bieden die niet zozeer meer opties als wel een toegankelijkere manier om bepaalde aanpassingen uit te voeren. Maar wanneer je software maakt die alleen bedoeld om de RAW-bestanden te ‘ontwikkelen’ heb je een probleem.

Lightroom-integratie

iridient-05Lightroom plug-ins zijn eigenlijk nooit echte plug-ins die de RAW-ontwikkeling van Lightroom helpen, het zijn meestal losse programma’s die je vanuit Lightroom aan kunt roepen en die verder werken met een TIFF of JPEG die gemaakt is met de aanpassingen zoals die in Lightroom mogelijk zijn. Het alternatief is stug volhouden dat de manier waarop jouw programma de RAW-bestanden ontwikkeld beter is dan de manier die Adobe gebruikt en hopen dat genoeg fotografen dat ook vinden. Een deel van de aantrekkelijkheid van Lightroom is natuurlijk de combinatie met het archief waardoor je als fotograaf altijd snel de gewenste foto kunt vinden, om er dan iets mee te gaan doen. De ontwikkelaar van de Iridient Developer, het programma heette eerder RAW developer, heeft een andere manier gevonden om het de fotograaf mogelijk te maken om zijn software samen met Lightroom te gebruiken. Je kunt ook dit programma als hulpprogramma aanwijzen in Lightroom, maar daarnaast kun je Iridient zo instellen dat het programma wanneer er een JPEG-bestand geopend wordt meteen op zoek gaat naar het oorspronkelijke RAW-bestand. En omdat die vanuit Lightroom gemaakt in dezelfde map staat en net zo heet als het jpeg-bestand wordt het RAW-bestand onmiddellijk gevonden. Dat kun je dan bewerken en vervolgens een andere versie van het bestand bewaren. Kies je voor hetzelfde bestandsformaat als de Lightroom export naar Iridient dan wordt het gewoon vervangen en stata het keurig in de Lightroom catalogus.

Anders of beter

Het vergelijken van RAW ontwikkelaars is altijd een heel gedoe, er zijn zoveel mogelijkheden dat het erg moeilijk is om vast te stellen of een bepaald programma iets nu beter doet, of dat je gewoon de =juiste instelling nog niet hebt gevonden. Wat Iridient developer in elk geval biedt zijn een paar andere opties voor de gebruiker. Zo kun je het histogram veel breder maken, tot 1024 waarden naast elkaar, terwijl je voor de weergave van het histogram kunt kiezen in welke kleurruimte het wordt getoond. Want het is een RGB-histogram, niet het histogram van het RAW-bestand als dat al zinnig zou zijn. Het is ook mogelijk hier het histogram van de kleurruimte van je printer voor te kiezen. Een andere optie is dat je de curve die het lineaire RAW-bestand omzet in de standaard gamma-curve van het RGB-bestand zelf aan te passen. Het effect is natuurlijk vergelijkbaar met een gewone curve aanpassing, dit systeem geeft je wel meer inzicht in de werking van de omzetting. Alle gangbare hulpjes als waarschuwingen voor over- en onderbelichting zijn natuurlijk aanwezig, de verzadigingswaarschuwing is wel een eigen optie.
iridient-04

Lenscorrectiesiridient-03

Iridient biedt je ook de mogelijkheid om de lensprofielen zoals die bij de Adobe software horen te gebruiken om dezelfde correcties te kunnen doen. En het programma is in die zin iets voor de liefhebbers dat het voor een aantal zaken, zoals ruisonderdrukking en chromatische correcties zeer uitgebreide keuzemogelijkheden biedt met elk weer aan te passen onderdelen. Om uit te zoeken wat je het mooiste of beste vindt zul je er de nodige tijd in moeten steken en dan je voorkeursinstelling goed bewaren om bij alle opnames te gebruiken.

Zinnig?

Of het zinnig is om een extra programma te kopen naast Lightroom weet ik niet, maar als je geen Adobe software wilt gebruiken is Iridient een heel capabele RAW-ontwikkelaar. Wanneer je het combineert met Photo Mechanic om je metadata toe te voegen en gewoon zoekt met spotlight kom je ook een heel eind. Mooi is dat nieuwe camera’s altijd heel snel ondersteund worden, zo kun je nu uit de nieuwste Olympus OM 64 megapixel beelden halen uit de multishot optie, een mogelijkheid die de eigen Olympus software niet eens biedt. Alleen de Sigma Quattro reeks wordt nog niet ondersteund, kennelijk is dat een harde noot om te kraken.