terug

Nieuw: Apple Foto’s.app

logoNa de aankondiging van Apple dat de ondersteuning voor Aperture en het verder ontwikkelen van dat programma zou stoppen was de vraag wat de mogelijkheden zouden worden van de aangekondigde opvolger onder de naam ‘Foto’s.app’, waarvan al een versie bestond voor de mobiele apparaten van Apple. Dat de uitwisseling van de foto’s tussen de verschillende platforms een belangrijk aspect van het nieuwe programma zou worden was duidelijk, dat de professionele fotograaf niet als doelgroep gezien werd misschien iets minder, maar de tekenen waren duidelijk.

Voorkeuren, even aangeven dat je de foto's zelf niet in de bibliotheek wilt opnemen.
Voorkeuren, even aangeven dat je de foto’s zelf niet in de bibliotheek wilt opnemen.

Sinds een paar dagen is het programma nu beschikbaar, het is een integraal onderdeel van de nieuwste versie van het besturingssysteem, Mac OSX 10.10.3. Zowel iPhoto als Aperture blijven op je computer staan, maar zullen verder niet ondersteund of vernieuwd worden en mogelijk onder een volgende versie van OSX gewoon ophouden te werken. Bij het opstarten van Foto’s.app kun je er voor kiezen de bibliotheken van beide programma te importeren. In de voorkeuren kun je aangeven dat je foto’s die je vanaf de harddisk aan de catalogus gaat toevoegen gewoon op hun plek wilt laten staan, op die manier kunnen de foto’s vanuit verschillende programma’s benaderd worden. Ze krijgen in de bibliotheek meteen de indeling die ook op de mobiele platforms gebruikt wordt: de foto’s worden in chronologische volgorde geplaatst. Wanneer er GPS informatie aanwezig is wordt per dag ook de lokatie vermeld waar de foto’s gemaakt zijn. Wat ook opvalt is dat het programma heel snel werkt.
Je kunt kiezen welke van de mogelijke bewerkingen in een standaardset zichtbaar worden, de rest blijft uiteraard altijd beschikbaar.
Je kunt kiezen welke van de mogelijke bewerkingen in een standaardset zichtbaar worden, de rest blijft uiteraard altijd beschikbaar.

Bewerken

Het programma maakt geen onderscheid tussen JPEG of RAW, alle door Apple OSX ondersteunde RAW-formaten worden gewoon opgenomen in de verzameling. Het lijkt eerst misschien of er wel erg weinig mogelijkheden zijn, maar via ‘voeg toe’ zijn er extra gereedschappen beschikbaar, en die kunnen vaak ook worden geopend om de losse onderdelen ervan in te kunnen stellen. Bij het uitproberen van de bewerkingen die mogelijk zijn blijkt wel dat het pakket niet bedoeld is voor professionele fotografen. Hoewel er redelijk wat opties zijn, missen vooral de mogelijkheden voor het doen van aanpassingen aan slechts een gedeelte van de foto. Wat opvalt is hoe goed de ontwerpers bij Apple nog steeds zijn als het gaat om de vormgeving van de gereedschappen, vooral het rechtzetten ziet er geheel origineel en eigen uit, maar ook bij veel andere gereedschappen ziet het er gewoon mooi uit. En alle bewerkingen zijn zoals dat heet non-destructief, je kunt altijd weer terug naar het originele bestand. En omdat Apple de wijzigingen weer op een eigen manier opslaat is er geen probleem wanneer je foto’s ook in een ander programma wilt bewerken, dat is dan alleen dubbel werk. Programma’s die het originele jpeg-bestand wel wijzigen zorgen dan vast voor problemen.

Informatie in een los venster, de trefwoorden eventueel in een blokje links onderin.
Informatie in een los venster, de trefwoorden eventueel in een blokje links onderin.

Informatie

Er is slechts ruimte voor een beperkt aantal IPTC velden, de beschrijving en trefwoorden, verder leest het programma een deel van de in de EXIF aanwezige camera gegevens in. Er is een simpele zoekfunctie, daarnaast zijn er ‘slimme albums’ waarin je foto’s op basis van een aantal criteria bij elkaar brengt. Ook gewone ‘albums’ zijn een optie, daar sleep je de foto’s heen die je er in onder wilt brengen. Ook de optie om foto’s op basis van gezichtsherkenning in te delen op personen is aanwezig als mogelijkheid om je foto’s te ordenen.

Afdrukken

Er zijn verschillende manieren waarop je afdrukken van je foto’s kunt maken, wel verloopt het allemaal via de winkel van Apple. maar een 10×12 kost gewoon €0,12 dus heel erg duur lijkt het niet. Je kunt afdrukken van klein tot groot laten maken, maar ook fotoboeken, kalenders en foto-kaarten behoren tot de mogelijkheden. Het maken van fotoboeken gaat wel via een simpeler systeem dan in Aperture waar je zo ongeveer een compleet opmaakpakket tot je beschikking had moet je het hier doen met vaste voorbeeldpagina’s waar je wel wat aan de kleuren en lettertypes kunt wijzigen, maar daar blijft het toe beperkt.

Het overzicht met data ertussen. Hier geen lokatie, de GPS informatie bij deze foto's ontbreekt.
Het overzicht met data ertussen. Hier geen lokatie, de GPS informatie bij deze foto’s ontbreekt.

Alternatief

Het programma Foto’s is zeker een mooi programma voor de consument en fotoliefhebber, maar voor professionele fotografen is er gewoon te weinig invloed op hoe je foto’s er uitzien, en je kunt niet genoeg informatie toevoegen voor het gebruik. Maakte je gebruik van iPhoto, dan kun je hier zeker ook mee uit de voeten, ik denk zelfs beter. Werkte je met Aperture, dan moet je op zoek naar een ander programma dat wel voldoende professionele mogelijkheden biedt. Lightroom, Capture One, dat zijn dan de programma’s waar je naar moet kijken. Het omzetten van je foto collectie naar een ander programma verloopt voor een deel zonder problemen wanneer je foto’s tenminste gewoon op harde schijven staan. Zitten ze alleen in de bibliotheek van Aperture dan moet je ze eerst exporteren. Dat moet je in elk geval doen met de foto’s die je bewerkt hebt, want alle bewerkingen gaan verloren bij het importeren in een ander programma. De IPTC informatie wordt wel gewoon meegenomen. Het importeren in het nieuwe programma is gewoon een kwestie van doen, det duurt een poos, afhankelijk van het aantal foto’s. Heb je alles bewaard wat je wilt, dan kunnen de oude programma’s en hun bibliotheken worden verwijderd, hoewel je ze voor de zekerheid ook nog wel een poosje kunt bewaren.