terug

Onderzoek naar antikopieerbeveiliging JPEG

cozwart
Vrijelijk foto’s delen via internet? Dat is binnenkort misschien verleden tijd. Waarom? De organisatie die de technische standaards ontwerpt voor het JPEG formaat, denkt erover om DRM – Digital Rights Management – software te gaan gebruiken. Daarmee wordt het vrij delen of downloaden van bestanden tegengegaan.
DRM is feitelijk een antikopieerbeveiliging, bedoelt om de digitale rechten van makers van werken (bijvoorbeeld muziek, video’s of foto’s) te beschermen. De software wordt vooral gebruikt bij muziekfiles. Misschien ben je bij het openen van een muziekbestand weleens de melding tegengekomen ‘you’re not authorised to play this file’. Daar zorgt DRM voor.
Foto’s worden op internet volop gedeeld, ook al zijn het foto’s die gemaakt zijn door een ander. DRM zou ervoor kunnen zorgen dat je geen foto’s van anderen meer kunt kopieren. Alleen foto’s die je zelf hebt gemaakt of foto’s waarvoor je toestemming hebt gekregen om te delen, kun je dan online plaatsen.
Het Joint Photographics Expert Group (JPEG) comité, de groep achter JPEG, zegt dat het een standaard wil maken dat een veilige manier van het delen van foto’s mogelijk maakt, waarbij niet alleen de privacy van de maker wordt gewaarborgd, maar ook de gegevensintegriteit en de intellectuele rechten van de eigenaar worden beschermd.
Wanneer dit voorstel wordt geaccepteerd en ingevoerd, zou dat kunnen betekenen dat je een foto van een nieuwswebsite niet meer kunt kopiëren. Het downloaden van een foto die een vriend op Facebook heeft geplaatst, zou wellicht ook niet meer kunnen. Dat wordt even wennen voor de gemiddelde internetgebruiker. DRM zou er bovendien voor kunnen zorgen dat mensen zonder toestemming bepaalde bestanden niet meer kunnen zien en gebruiken.
Goed nieuws voor de fotograaf, zo lijkt het. Maar niet iedereen zit op de invoering van DRM te wachten. ‘The Electronic Frontier Foundation’ (EFF), een Amerikaanse groepering die opkomt voor onze digitale rechten, is tegen. Het toepassen van een DRM heeft geen zin, zeggen ze, want de antikopieercode wordt toch verbroken of mensen gaan op een andere wijze beelden kopiëren, bijvoorbeeld door het maken van een foto met hun telefoon. Bovendien heeft de software een aantal vervelende ‘bijwerkingen.’ Zo zou DRM bijvoorbeeld in de hand werken dat er rechten aan een foto worden verleend voor een bepaalde regio of land. Alleen in dat gebied zou een foto dan gebruikt mogen worden en dat is oneerlijk, betoogt de groepering. Ook kunnen er fouten worden gemaakt, bijvoorbeeld wanneer foto’s van archieven, die eigenlijk publiek bezit zijn, worden afgeschermd met de software. In deze presentatie van de EFF zie je hun argumenten op een rij.
Het JPEG comité probeert de onrust weg te nemen door te stellen dat de software alleen wordt toegevoegd als jij dat wilt. Ben je blij met de huidige situatie, dan verandert er niets met jouw foto’s. Er zijn volgens het comité nog geen concrete plannen om het JPEG format te veranderen. Maar het hoopt wel de technische barrières weg te kunnen nemen om de invoering van het plan mogelijk te maken.
Bron: BBC


Bekijk ook deze items