terug

Stevige compacts, ook onder water

De markt voor compactcamera’s staat erg onder druk, de mobiele telefoon heeft voor veel gebruikers de functie overgenomen. De verschillende cameramakers blijven gelukkig nog wel compactcamera’s maken, de beeldkwaliteit en fotografische mogelijkheden zijn n u eenmaal veel groter en het blijft handig om een kleine camera te hebben om mee te nemen. Een andere mogelijkheid is natuurlijk om compactcamera’s te maken die gewoon dingen kunnen die met een telefoon niet mogelijk zijn, onder water fotograferen bijvoorbeeld. Zowel Nikon als Ricoh/Pentax hebben onlangs zo’n compact camera aangekondigd.
Coolpix AW130

Nikon COOLPIX AW130

De Nikon COOLPIX AW130 is zelfs onder water tot een diepte van 30m te gebruiken, wat overeenkomt met het Advanced Open Water-duikcertificaat, zonder dat een waterdichte behuizing nodig is. De camera is bovendien vorstbestendig tot -10oC, stofdicht en schokbestendig tot 2m(2). Met de handige NFC3-ondersteuning en ingebouwde Wi-Fi4 kunnen foto’s eenvoudig gedeeld worden met vrienden, via uw smartapparaat. Dankzij satelliet-tracking met ingebouwde GPS/GLONASS/QZSS-ondersteuning kunnen fotografen hun reisroutes vastleggen en opnamelocaties sneller en met een nauwkeurige lengte- en breedtegraad opslaan bij foto’s. Het zoom-objectief begint bij 24mm groothoek en een lichtsterkte van f/2.8 en heeft een vijfvoudig zoombereik.
ricohGPS

PENTAX WG-5 GPS

Ook Ricoh/Pentax komt met een nieuwe versie van een compactcamera die tegen vrijwel alles bestand is: tot 14 meter onder water, vallen van twee meter, en je kunt er als je niet te zwaar bent zelfs op gaan staan. De ingebouwde GPS en kompas leveren alle informatie over de plaats waar de foto’s gemaakt zijn. De lichtsterkte van ƒ/2.0 in de groothoek instelling is heel mooi, net als de ingebouwde ring van zes LEDs die bij macro-opnames, zowel bij fotografie als bij video, voor een schaduw-vrije verlichting kunnen zorgen.
opgevouwenlens

Optiek met prisma

Gezien de bouw lijken beide modellen te werken met een optische constructie waarbij gebruik wordt gemaakt van een prisma om de camera dun te houden en toch een zoom-objectief te kunnen gebruiken, dat dan feitelijk dwars in de camera ligt. Bij een onderwatercamera kan de voorkant van het objectief nu eenmaal niet naar buiten geschoven worden. Deze constructie wordt al langer gebruikt, en is heel handig. Wel heeft het afhankelijk van de uitvoering soms een ietwat negatieve invloed op de beeldkwaliteit, daar moet je even naar kijken voor je zo’n camera aanschaft om te beoordelen of het je zal storen. Maar handig voor op reis zijn dergelijke camera’s wel, mede natuurlijk door de ingebouwde GPS die ik bij veel andere camera’s wel een beetje mis en die bij de mobiel natuurlijk standaard is.