terug

Magische ijsgrotten laten even hun schoonheid zien

© Mikael Buck / Sony
© Mikael Buck / Sony

Voor Sony maakte fotograaf Mikael Buck een reis naar IJsland. Daar mocht hij, met nieuwe camera’s van Sony, de IJslandse Vatnajokull grotten fotograferen. Elk jaar verschuift en verandert de Vatnajokull-gletsjer, waardoor complexe grotsystemen gedurende slechts enkele weken bloot komen te liggen. In de fotoreeks zijn de grotten tot leven gebracht, waarbij de curven van de sculpturen, de structuur van de ijspegels en marmerachtige textuur van de grotmuren zichtbaar zijn. Een bijzondere ervaring voor de fotograaf.
“Het fotograferen van de grotten onder de Vatnajokull gletsjer was een van de hoogtepunten in mijn carrière tot nu toe. Het was een voorrecht om iets te mogen zien en fotograferen wat zo weinig mensen hebben gezien. Het was net alsof ik me in een buitenaards landschap bevond. Het is zo anders dan alles wat je kent dat het nergens mee te vergelijken is. De kleuren en texturen zijn een droom voor elke fotograaf.”
“Gelukkig ben ik niet claustrofobisch,” voegt hij toe. “Als je dat wel bent, is het een angstige ervaring. Je moet je door smalle doorgangen wurmen voor de mooiste plaatjes. Ik had behoorlijk wat scheuren in mijn kleren door het klimmen over de rotsen in de grotten.”
“Een van de lastigste dingen tijdens deze fotosessie was om in de grotten te komen. Om sommige grotten te bereiken, moet je twee uur over de gletsjer wandelen om bij de ingang te komen. Hiervoor moet je ijsschoenen aan: schoenen met spikes en je wordt met een touw aan elkaar bevestigd. Ik ben door een heel ervaren gids naar de grotten geleid. Ik zou niemand aanraden deze tocht te ondernemen zonder hulp van lokale experts.”
 © Mikael Buck / Sony
© Mikael Buck / Sony

Een andere uitdaging vormde de belichting.“Dat was zeker een uitdaging. Dankzij de technologie in de nieuwe sensor van de Sony A7rii was het echter goed te doen. Ik kon foto’s maken uit de hand (dus zonder tripot) en hoefde geen HDR te gebruiken om voldoende dynamic range te krijgen in mijn foto’s.”
“De grotten zijn alleen bereikbaar in de winter. Zo ver noordelijk is daglicht beperkt. Als je aankomt bij de grotten, heb je niet veel tijd om foto’s te maken. Omdat ik geen statief hoefde te gebruiken, kon ik me echter vrijuit bewegen en creatief zijn in mijn beelden. De meeste foto’s zijn gemaakt rond 6400 iso met heel lange sluitertijden. De camera heeft 5 axis stabilisatie.”
Na afloop was Buck blij verrast over de kwaliteit. “Toen ik de foto’s opende in Lightroom was ik verbaasd over hoe gedetailleerd en ruisvrij de foto’s waren bij deze iso-waarden. Ik zou 6400 iso normaliter alleen maar in noodgevallen gebruiken.”
Naast de Sony A7rii testte Buck ook twee compact camera’s, de RX10 ii and RX100 iv. “Ik was onder de indruk door de mogelijkheden die ze lieten zien bij beperkt licht, helemaal voor compact camera’s. De autofocus was in beide fantastisch. De nieuwe slow motion video technologie vond ik erg goed.”
 © Mikael Buck / Sony
© Mikael Buck / Sony

Buck doet vaker opdrachten voor Sony. Eerder maakte hij een serie over alledaagse insecten die je in je huis kunt tegenkomen. “Hiervoor heb ik de Sony A7Rii gebruikt, met de Sony 90mm macro lens, zodat ik echt dicht op de insecten kon komen, en elk mooi detail kon laten zien. Dankzij het hoge aantal megapixels, kon ik na afloop creatief te werk gaan met de afbeeldingen. Bijvoorbeeld door ze sterk te croppen. Toch hield ik nog steeds op groot formaat afdrukbare foto’s over.”
Buck is ongeveer tien jaar actief als professioneel fotograaf. “De eerste helft van mijn carrière werkte ik als nieuwsfotograaf, voor verschillende Engelse kranten. Ik heb veel reizen gemaakt, om grote nieuwsverhalen te verslaan. Nu werk ik vooral in de PR en advertentiemarkt, om merken te helpen bij het maken van fotoverhalen die interessant zijn voor bladen en kranten.”
 House spider (Tegenaria species) © Mikael Buck / Sony
House spider (Tegenaria species) © Mikael Buck / Sony

Naast commercieel werk, maakt hij ook vrij werk. “Ik denk dat het voor elke fotograaf belangrijk is om vrij werk te maken, om te groeien als fotograaf en om je eigen stijl te ontwikkelen. Ook al is het soms lastig om daarvoor tijd vrij te maken. Mijn vrije werk bestaat vooral uit landschapsfoto’s en straatfotografie, maar ik werk ook aan een aantal documentaire projecten, die ik volgend jaar hoop te releasen.”
Meer informatie: www.mikaelbuck.com, twitter (@mikaelbuck) and instagram (@mikael_buck).


Bekijk ook deze items