terug

Fotoveiling Country without Orphans

Fabiola
Anais López, Fabiorah

Kan fotografie de wereld veranderen? Die vraag wordt nog steeds door menig fotografiestudent gesteld, en vaak is het antwoord dat de fotografie slechts een zeer indirecte rol speelt op het wereldtoneel. Maar soms heb je kleine initiatieven die laten zien dat het oude elan van de sociale fotografie nog springlevend is.

Vandaag, maandag 23 november 1015, om 9.00 begint de fotoveiling Country Without Orphans, die een week lang duurt en waaraan 80 Nederlandse fotografen meedoen, met als doel geld in te zamelen om weeskinderen van Rwanda van de straat te houden.
Anaïs López, een van de initiatiefnemers van de fotoveiling licht de motieven en de achtergrond van deze actie toe: ”Rwanda heeft besloten om alle weeshuizen te sluiten omdat het niet meer past bij het beleid van het land. Rwanda wil ook niet meer afhankelijk zijn van de vele buitenlandse hulporganisaties die de weeshuizen besturen. Ze willen dat de kinderen voortaan bij pleeggezinnen worden ondergebracht. Op zich zou daar niets mis mee zijn, maar voor veel kinderen, vooral wanneer ze wat ouder zijn, passen niet meer in een gezin. En veel gezinnen zijn te arm om de kinderen naar school te sturen. Deze kinderen zwerven nu op straat.”
Samen met journaliste Paulien Bakker die al jaren in Rwanda komt en die veel contacten heeft met weeshuizen, en filmmaker Anisleidy Fonsecca Martinez, bedacht López om een boekje te maken met foto’s van weeskinderen zelf, waarop zij hun alledaagse gevoelens laten zien. Het werd een Photo Notebook waarin de gebruiker zijn notities kan schrijven en waarin foto’s van 32 kinderen van de L’Esperance Childrens Village in staan. De kinderen kregen in november 2014, net voordat het weeshuis sloot, een speciale fotocursus om te leren omgaan met de camera. “Wij gaven kinderen in de leeftijd van 9 tot 21 jaar de opdracht om zichzelf te fotograferen op hun droomplekken. Met dit boekje hebben we 5 kinderen 10 jaar lang naar school kunnen sturen.”

Niger, Zinder, 15-08-2005 Little girl in red dress Foto: Henk Braam
Niger, Zinder, 15-08-2005 Little girl in red dress Foto: Henk Braam

Toen López in december 2014 de 17-jarige Fabiorah sprak, zei ze dat ze ervan droomde om toerist te worden. Maar omdat het weeshuis waarin ze zat ging sluiten, werd Fabiorah naar een arm pleeggezin gestuurd. Haar pleegouders hadden daarom ook geen geld meer om haar naar school te laten gaan. Dat was voor López de aanleiding om andere middelen te zoeken om meer kinderen weer terug naar school te laten gaan. Fotograaf Bert Verhoeff, de vroegere docent van Lopez, kwam met het idee om een fotoveiling te houden. López: “De opbrengst van de fotoveiling is bedoeld voor kinderen van 16 tot 18 jaar, want voor deze leeftijd is de minste opvang. Je moet bedenken dat Rwanda de genocide heeft meegemaakt en dat veel mensen daardoor helemaal geen netwerk meer hebben. De familieleden zijn simpelweg vermoord. Los daarvan is er een grote armoede in het land. De kinderen belanden vaak op straat; kans op onderwijs is er daarom helemaal niet meer voor hen.”
Sake-Elzinga-Syrie-2002
Sake Elzinga, Syrie 2002

Met de fotoveiling doen maar liefst 80 fotografen mee, die allen hun foto afstaan voor het goede doel. Onder de fotografen zijn Ad van Denderen, Willem Populier, Martijn van de Griendt, Rob Hornstra, Ringel Goslinga, Henk Wilschut, Marcel Molle en Ad Nuis. De biedingen die een week lang gedaan kunnen worden, komen rechtstreeks beschikbaar voor de weeskinderen.
Het is niet de eerste keer dat er een fotoveiling voor een goed doel wordt gehouden. In 2008 bracht de fotoveiling voor Azië € 40.000 op. Toen brachten vooral de werken van fotografen als Erwin Olaf veel geld op. In 2014 was er een fotoveiling van YiP (Young in prison), een organisatie die kinderen in gevangenissen een toekomst wil bieden. Met die veiling werd €107.000 opgehaald. In mei van dit jaar werd er een fotoveiling gehouden voor Make-A-Wish, een organisatie die de wensen van jongeren met een levensbedreigend ziekte vervult.
Je zou je de vraag kunnen stellen waarom fotografen zich het leed van de wereld aantrekken en of een fotoveiling in deze tijd van grote wereldproblemen nog wel zin heeft. Bert Verhoeff, die zich kan rekenen tot de oude garde van de links geëngageerde fotografen in de jaren 60 en 70: “Fotografen zijn meer dan andere beroepsgroepen bezig met de wereldproblemen. Ze hebben meer passie voor wat er in de wereld leeft. Daarbij maken fotografen natuurlijk een zeer aantrekkelijk product. Er zijn inderdaad al veel veilingen geweest, maar het aardige van deze veiling is dat het geheel door fotografen is opgezet. Het doel is heel direct en van het geld blijft zelfs geen 1% achter. Alles gaat naar de kinderen in Rwanda. We hebben met de veiling niet het idee dat we heel Rwanda veranderen, laat staan Afrika of de hele wereld, maar je verandert wel het leven van een aantal kinderen. Het is heel kleinschalig en dat is er zo mooi aan. Ik kom uit de tijd van de linkse fotografen die dachten dat de wereld maakbaar was. Dat denken we nu al lang niet meer, maar ik vind het wel heel mooi om te zien dat er onder jonge fotografen weer hetzelfde elan ontstaat. Het engagement is er nog steeds, maar nu in een andere, vaak praktische vorm.”
Voor de veiling ga naar:
http://countrywithoutorphans.nl/photo-auction/
Het online bieden op de foto’s kan van 23 tot en met 29 november. De gehele opbrengst gaat naar hun project Country without Orphans.


Bekijk ook deze items