terug

Test: LOMO Petzval

De LOMO Petzval is een 85 mm objectief dat is gebouwd op basis van het voorbeeld van een Petzval portretobjectief uit 1840. Bij dit ontwerp is het centrum scherp, de randen en hoeken niet. Afhankelijk van de beeldcirkel en scherpstelling treedt een duidelijk zichtbare cirkelvormige onscherpte op.
EdK-20150411-4716

Messing

De LOMO Petzval is heel klassiek uitgevoerd, ik had de beschikking over de opvallende messing uitvoering waarin het woord ‘Petzval’ keurig is gegraveerd in de messing zonnekap. Het objectief wordt in Rusland geproduceerd. Bovenop zit een afstandsschaal waarin een aanwijzer verschuift die de afstand aangeeft, de verstelling wordt gedaan door een draaiknop onder het objectief. De optiek schuift naar voren om scherp te stellen. De diafragma keuze wordt gemaakt door het plaatsen van een ‘waterhouse-stop’, een zwart metalen plaatje met een opening van de gewenste afmetingen. Wel heel mooi rond zijn die openingen bij deze LOMO dan. Het objectief weegt ook nogal wat, meer dan je van een vergelijkbaar modern objectief gewend bent, en het is een opvallend attribuut wanneer je er mee rondloopt. Wil je dat minder, dan is er ook een zwarte uitvoering. De lichtsterkte van het objectief is 2,2. Doordat je die diafragma’s echt moet verwisselen komt het er op neer dat je moet scherpstellen bij het werkdiafragma, tenzij je stilstaande onderwerpen vanaf statief fotografeert. Bij een Nikon werkt de aanduiding van het AF-systeem wel waardoor je onderin de zoeker kunt zien of het AF-systeem vindt dat het beeld scherp is. Ik vond dat het ook nog wel lukte door gewoon op het matglas te kijken als je een niet te kleine opening gebruikt. Mirrorless camera’s kunnen je helpen met focus-peaking in de zoeker.
EdK-20150411-4711

Eigen ontwerp

Het objectief levert door het eigen klassieke ontwerp foto’s met een nogal eigen karakter, niet superscherp, zelfs niet in het centrum, en naar de randen toe loopt de scherpte heel snel terug tot feitelijk niet meer meetbare niveau’s. Dat komt door de merkwaardige vertekening die optreedt.

Dit is een opname van het kennisplein naast Artis,  de details van de onscherpte verderop bij het verhaal komen uit de linker bovenhoek van een serie vanaf deze positie gemaakt.
Dit is een opname van het kennisplein naast Artis, de details van de onscherpte verderop bij het verhaal komen uit de linker bovenhoek van een serie vanaf deze positie gemaakt.

De LOMO Petzval is weliswaar gebaseerd op het oude Petzval ontwerp, maar wijkt wel een beetje af. Het oorspronkelijke 19e eeuwse ontwerp bestond uit twee groepen van elk twee lensdelen. Bij de LOMO zijn die twee groepen wel gehandhaafd, maar ook de achterste twee lensdelen zijn hier aan elkaar gekit, in plaats van echt los van elkaar. Dat heeft ongetwijfeld effect op het beeld, maar onder de juiste omstandigheden is de typische vertekening die het Petzval ontwerp aan de randen van het beeld levert wel te zien.